Portfolio-tips: Slik lager du en god portfolio

En god portfolio, presentert på en god måte kan være det som avgjør om du får jobben eller ikke. Dette bør du tenke på før du setter sammen din portfolio.
Lag en god portfolio

Du har kanskje blitt bedt om å ta med «mappa», det vil si arbeidsprøver eller portfolio til intervjuet. Det kan være flere grunner til det. Kanskje du er grafisk designer, tekstforfatter eller innholdsprodusent, og oppdraget som du skal til intervju for dreier seg om et av disse feltene. En god portfolio, presentert på en god måte kan være det som avgjør om du får jobben eller ikke.

Dette bør du tenke på før du setter sammen din portfolio.

1 – Vis frem relevante arbeider i din portfolio
Gjør det enkelt for intervjueren å se din kompetanse. Ta med mange nok arbeider til å vise din kapasitet, både kreativt og teknisk. Vær selektiv, du trenger ikke å vise frem alt du har gjort i hele din karriere, husk at arbeidsgiver har begrenset med tid når han/hun skal gå gjennom din portfolio. Vis gjerne frem dine beste prisvinnende designprosjekter, men ikke vær redd for også å vise frem produksjonsjobbene. Arbeider fra jobbsammenheng er gjerne mer relevant enn skolearbeider.

2 –  Vær informativ i din portfolio
Sørg for at du har forberedt en liten historie om hvert arbeid, og som forklarer hensikten og produksjons- eller designprosessen bak. I mange tilfeller sender du mappen til intervjueren før selve intervjuet, og da har du ikke muligheten til å presentere arbeidene personlig. Skriv derfor korte stikkord ved siden av hvert arbeid som forklarer din innsats i prosjektet. Var prosjektet en del av et gruppesamarbeid, og hva var din rolle? Var du art director, ombrekker, prosjektleder eller tekstforfatter? Er det ditt design eller har du laget en versjon basert på en eksisterende designprofil? Hvilke programmer brukte du?

3 – Forbered en presentasjon av din portfolio
Les gjennom mappen selv og prøv å se mappen gjennom intervjuerens øyne. Øv deg på å vise den frem til familie og venner. Mange lurer på om de skal ta med fysiske prøver eller digitale prøver som for eksempel en link til egen nettside eller en pdf. Dette kan avhenge av typen arbeider. For eksempel kan en praktbok med en spesiell papirkvalitet eller andre materialfinesser være relevant å vise frem, men i de aller fleste tilfeller er en digital mappe tilstrekkelig.

Kanskje kunne CV-en din også trengt et lite løft når du først er i gang?
Her kan du lese våre beste tips til hvordan du lager en ryddig og oversiktlig CV.